top of page
  • Foto van schrijverMarja Poot

‘Welcome back Mzungu Madja!’


De eerste week in Uganda zit er op. En al weer veel meegemaakt in slechts één week.

Als eerste het weerzien met Kate en Jeremiah en de twee cowboys Jesse en Joseph die allebei nog steeds onveranderd luidruchtig aanwezig zijn. Natuurlijk direct de Golden Hill Academy bewonderd. Twee nieuwe schoolgebouwen, met totaal 4 klaslokalen en een kantoor. Compleet met bureau's en schoolbanken voor de kinderen. Geweldig! Met achter de school een grote latrine om de kinderen te leren niet overal hun behoefte te doen. Plus een hele grote watertank voor de school, waar regenwater in wordt opgevangen. Die tank is nu goed gevuld is omdat het behoorlijk veel geregend heeft en nog steeds doet.Helaas de waterkraan hier boven op de heuvel is al weer buiten werking. En niet alleen deze kraan maar alle kranen die op deze leiding zijn aangesloten.

Local issues….over tax en watermeters en wie wat moet betalen. Dus hebben de mensen die aan het begin van de waterleiding boven op de berg wonen de leiding gesaboteerd. Nu is het wachten op onderhandelingen....


Uiteraard ook weer achterop de boda boda naar Mbale om daar het kantoortje te bewonderen wat Jeremiah en Kate hebben gekocht op de overdekte centrale markt van Mbale. Schijnt een goede investering te zijn aldus Jeremiah, want het is nu al bijna 2 x zoveel waard is als toen ze het kochten. Ook hier drijft krapte de prijzen op.


Naar de 40 days Challenge van de Calvary Church geweest. Dat is een 40 dagen durende werving om zieltjes te winnen voor de kerk. Een aaneenschakeling van gospel en dans en luid prekende pastors die zorgen voor een behoorlijke dosis vervoering. En uiteraard vele handen geschud, iedereen komt mij begroeten “Thank you for coming madam, so happy to see you”. Het lukt hier echt niet om onopvallend aanwezig te zijn, ik word echt de hele dag door iedereen uitgebreid bekeken.


Een live radiointerview gegeven. Jeremiah heeft iedere woensdagavond airtime op Step radio. Dus uiteraard word ik direct meegesleept voor het geven van een interview over gezondheidszorg in Uganda vergeleken met die in Nederland. Dit is uiteraard een hemelsbreed verschil. Er hebben ruim 40.000 mensen geluisterd naar Mzungu Madja. Mijn eerste live radio interview ooit.Maar ook al naar een begrafenis geweest van een jongetje die ook hier op school zat. Overleden aan malaria, te laat naar het ziekenhuis gegaan om medicijnen te halen. Je zou denken dat ouders wel weten wat malaria is en dat je direct medicijnen moet gaan halen. Maar door onwetendheid en ook gebrek aan geld sterven nog vele kinderen hier aan deze ziekte.

Kate en ik gaan de vrouwen leren breien, eerst met een breiring. We zitten in de school en er zijn ongeveer 15 vrouwen. Leuk om te doen. Zijn allemaal enthousiast en er zitten een paar vrouwen bij die heel snel snappen hoe het werkt. Uiteraard komen de baby’s en kinderen mee tijdens de workshop.

De eerste babymuts is reeds een feit.Het is goed om te zien hoeveel er hier al veranderd is in vergelijking met een jaar geleden. Maar er moet nog heel veel meer gebeuren. Daarover later meer in mijn volgende blog.


תגובות


bottom of page