top of page
  • Foto van schrijverMarja Poot

Stoere 'gelukkigheid' Madagascar

Madagaskar is het op 3 na grootste eiland ter wereld na Groenland, Nieuw Guinea en Borneo. Officieel hoort het bij Afrika. Het is 587.713 km2 groot en van noord naar zuid is de grootste afstand 1580 km, en van oost naar west 579 km. Ik heb met 5 andere bikers een tour gemaakt op een Honda 250cc door het zuidwesten van Madagascar.


Het offroad rijden varieerde van superleuk tot ronduit beangstigend. Voor mij dan welteverstaan. Zonder enige offroad ervaring heb ik deze reis geboekt. Voor de zekerheid toch nog maar wel één dag een training offroad rijden voor beginners geboekt in de bossen rond Baarle-Nassau. Goede investering geweest.


Een stukje uit mijn dagboek dat ik tijdens de reis heb bijgehouden:

Vandaag de motoren opgehaald. Spannend! Ik voel een aangename combinatie van angst en opwinding van binnen.We gaan een dagtochtje maken vandaag. Eerst een stuk door Antananarivo en dan de stad uit richting de Royal Hill. We gaan de verharde weg af en ik krijg gelijk alles waar ik bang voor ben achter elkaar. Zand, geulen, gaten, stenen, rotsen, hobbels, bobbels, omhoog, omlaag, smalle strookjes. Ik sta stijf van de adrenaline. Maar à la die motor is hier voor gemaakt, dus gas er op, gaan staan en gaan! Ik kan het bijna niet geloven dat ik hier ben en dit nu doe.


De hoofdattractie voor mij was toch wel het offroad rijden. Maar tussen het rijden door heb ik ook kennis gemaakt met de pracht van Madagascar. De variatie aan landschappen, van de sappig groene rijstvelden tot de uitgestrekte leegte met altijd de rode aarde die Madagascar de naam van het Rode Eiland bezorgd heeft. De unieke Tsingy rotsformaties en natuurlijk de exotische baobab.

En niet te vergeten, daar waar Madagascar, naast de tekenfilm, het meest beroemd om is; de maki's en de lemuren. Er zijn ook heel veel kameleons waaronder de kleinste kameleon die zo groot is als je nagel van je vinger. De Dodo leefde er ook, maar die is helaas uitgestorven.


De hele reis is prachtig geweest, maar dit geweldige gevoel van een soort stoere 'gelukkigheid' op deze eerste dag is mij het allerbeste bijgebleven. Als ik nu aan Madagascar denk dan voel ik dit weer helemaal.


In april 2019 mag ik nogmaals naar Madagascar. Ditmaal naar het oosten voor een rondreis op een quad. Samen met mijn broer en zes van zijn vrienden. Ik mag mee als organisator. Bof ik even!Opmerkingen


bottom of page