top of page
  • Foto van schrijverMarja Poot

Cape Maclear Malawi

Na mijn verblijf op Likoma Island ben ik weer op de illala ferry gestapt voor een reis van ruim 24 uur naar Cape MaClear. Ik kan nog geen afscheid nemen van het prachtige Lake Malawi en heb een Workaway adres gevonden aan het meer. The Warm Heart Adventure Lodge kon wel een vrijwilliger gebruiken voor administratieve ondersteuning en het maken van foto’s en video’s voor de toekomstige website. Cape MaClear bestaat uit een stuk strand van ongeveer 4 km waar alle lodges aan gelegen zijn, uiteraard allemaal met lake-view en daar aan vast ligt het dorp wat voornamelijk van de visserij bestaat.Deze lodge is eigendom van Kay de Silva, een vrouw uit Malawi. En wat voor één. Een hartverwarmend en ontzettend leuk mens met heel veel capaciteiten. Ze runt niet alleen de lodge maar maakt zich ook sterk, samen met de andere lodges, voor het milieu, de verbetering van de positie van meisjes en vrouwen, eerlijke verdeling van het toerisme zodat ook de lokale bevolking hier van mee profiteert. En ze organiseert ook op maat gemaakte safari’s. En een staf die geweldig is!De staff van de Warm Heart Adventure Lodge


Ik verblijf in één van haar lodges, eenvoudig maar heel erg sfeervol en met een terras dat uitkijkt over het meer. De lokale bevolking maakt uiteraard ook veel gebruik van het meer, uiteraard om te vissen maar ook om te wassen, af te wassen, te zwemmen, te spelen.


Ik maak een boottocht naar het eiland Thumbi met Uri, een ontzettende lieve Joodse man van in de zestig, vol met verhalen. Hij reist al zijn hele leven. We snorkelen tussen de Cichlids, een unieke soort visjes die alleen in Lake Malawi voorkomen en in wel 700 verschillende soorten.We lokken de Fish Eagles door een visje in het water te gooien. Ik kayak naar Otters Point, een klein rotseilandje even verderop, waar je raadt het al, otters leven. Ze zijn moeilijk te vinden, maar ik heb er twee maal eentje gezien, met een heel klein koppie dat net boven het water uitsteekt. En het mooie is dat het hier zo stil is, op mijn kayak tocht ben ik helemaal alleen. Wat een pracht.Het is hier in het zuiden nog droger dan in Nkhata Bay. Alles is nu droog en geel, het zand, de bomen, het gras, bijna als een woestijn, maar dan één met een gigantisch meer. En in de regentijd, die vanaf december begint, wordt alles weer groen. Wat een ander landschap zal het dan zijn. Ik zou eigenlijk even terug moeten komen dan.


Ik vier mijn verjaardag samen met Ciara uit Ierland, Tambu uit Zimbabwe en Kay uit Malawi. Proost! Met een GTM of te wel een Gin Tonic Malawi. Dat is toch een mooie internationale mix, zowel de drankjes als het gezelschap.


Ciara, Tambu en Kay

Ik maak kennis met Gerrit uit Eindhoven. Tijdens een van zijn vele reizen is hij hier in Cape MaClear beland en heeft Tipezananso opgericht. Hij is begonnen met het houden van film avonden speciaal voor kinderen met allerlei cartoons als Donald Duck en Knabbel en Babbel en later ook Walt Disney films. Nu is er iedere zaterdagavond filmavond. Meer dan 200 kinderen zitten keurig op een rijtje met veel plezier te kijken.


Zo bijzonder wat hij hier gecreëerd heeft. Weinig kinderen in Afrika leren spelen met speelgoed en spellen. Hij vertelt dat kinderen geen idee hadden hoe een puzzel werkt, zelfs een van vier stukjes hadden ze grote moeite mee. Er zijn puzzels, tangram, vier op een rij, ministeck, tekenen, kleuren, een enorme voorraad lego en meccano. Echt geweldig! Kinderen krijgen les in bouwen en kunnen dan een certificaat halen om door te gaan naar de volgende groep, die steeds ingewikkelder dingen bouwen. Alles is hier aanwezig, Gerrit heeft heel veel verzameld en het in een grote container naar Malawi laten komen. Keurig geordend in de blikken van de bank-giroloterij. Het is zeer strak georganiseerd en iedereen moet luisteren en zich aan der regels houden, en dat gebeurd dan ook. Tipezananso is dagelijks geopend van 15 tot 18 uur en wordt gerund door lokale mannen en vrouwen, onder leiding van Gerrit, want zonder zijn toeziend oog gaat het niet. Tipezananso is fantastisch, wat een briljant idee!
Inmiddels is Ilse ook aangekomen in Cape MaClear. Na een paar dagen chillen aan het meer, en ook een boottocht, inclusief een lunch op een onbewoond eiland met een verse Kampango direct uit het meer en een kayak tripje gaan we op stap voor een safari van 8 dagen door het het zuiden van Malawi. Kay heeft het allemaal geregeld, want zij is ook nog touroperator! Auto huren gaat hier net even anders… we krijgen de auto mee van Goodwin, een man uit het dorp. Hij heeft er net een gekocht voor de verhuur. Hij weet niet eens wie ik ben en of ik eigenlijk wel een rijbewijs heb. Wij zijn de eerste klanten.


We gaan eerst naar Liwonde National Park, gelegen aan de Shire, de enige rivier die uit Lake Malawi komt En opeens zien we overal dieren, baboons, olifanten een heleboel nijlpaarden en heel veel krokodillen.De auto laten we achter en we worden overgevaren naar Mvuu Camp.

We worden naar een prachtige lodge gebracht. Wat een entourage. In de middag een game drive inclusief een sundowner met een Malawian Gin Tonic. We zien heel veel olifanten, van echt heel dicht bij, hippo’s in grote getale en veel waterbucks en warthogs. Het landschap is droog maar afwisselend. De eerste nacht vinden twee hippo’s het nodig om ons uit de slaap te houden en de tweede nacht ligt Ilse wakker van een olifant die bijna zijn slurf op haar hoofdkussen legt. Ik slaap lekker door.De volgend ochtend krijgen we nog een ochtend game drive om 6 uur op de black rhino te vinden, maar die heeft zich niet laten zien. Kan gebeuren, som heb je geluk soms het je pech.

maar ik klaag niet want gisteren hebben wel de gebroeders de leeuw gespot.


Door naar Zomba waar we met Isaac, een lokale gids, een ronde door de oude stad lopen. Hier ligt heel veel Engelse historie. De volgende ochtend bezoeken we de lokale markt en in de middag rijden we het grootste gedeelte van het Zomba plateau met de auto naar boven. Vandaar een flinke wandeling naar William’s Fall.
In Malawi wordt gekookt op hout en houtskool. Onderweg komen we heel veel fietsen tegen, afgeladen met hout of grote zakken houtskool. Mensen lopen hier enorme afstanden met deze zware vracht.


We vervolgen onze trip naar het Africa Wild Truck Camp in Mulanje. Gelegen midden in de thee plantages. De chief van het nabijgelegen dorp geeft ons een rondleiding over de plantages en het dorp. Ook hier droomt de chief van een eigen school voor de kinderen. Er staat nu één gebouwtje, voor 200 kinderen, zonder tafels en stoelen


De volgende dag rijden we door naar een grote theeplantage Huntingdon’s House. Oude koloniale engelse chic. Enorm groot, met een eigen fabriek, waar we een thee proeverij doen. Bijzonder, nooit gedaan en het is de bedoeling dat je de thee op slurpt van je lepel, dan kun je beter proeven.

Door naar Majete Wildlife Reserve. Hier leven de big 5, echter die krijgen we niet allemaal te zien. Dit is een heel ander soort landschap dan Liwonde, veel groter, geen open vlaktes en dichte begroeiing, dus je moet echt geluk hebben. We slapen in een luxe tent met douche en wc buiten met uitzicht op het park.
Dan verder naar Kuti Wildlife, Reserve, een klein park, met onder andere zebra’s, baboons, antilopes en slechts één giraf. Vader en moeder giraf zijn overleden en nu is alleen dochter Ginny er nog. Hier mag je met je eigen auto door het park rijden. Je kan ook fietsen, maar het is te warm om te fietsen.


Terug in Cape MaClear genieten we nog een paar dagen aan het prachtige meer en doen op de valreep ook nog mee aan een jambe sessie aan het strand, compleet met kampvuur.

Malawi is een prachtig land en heel afwisselend, van vlak en droog, tot bergen en groene bossen. En bovenal zijn de Malawianen geweldig. Ik ontmoet zoveel mensen, hoor zoveel verhalen. Het is echt geweldig om hier te mogen zijn.


Ilse moet helaas terug naar huis en ik verlaat Lake Malawi om in Nchalo naar een volgend Workaway project te gaan.
Commentaires


bottom of page