top of page
  • Foto van schrijverMarja Poot

Bonjour monsieur Moustache. Marokko

In het jaar 2018 hebben we alle drie de Pootjes een memorabele leeftijd bereikt. Daniella 50 jaar, Marja 55 jaar en Willem 60 jaar. Dat kon niet zomaar in stilte voorbij gaan. Een tripje naar het buitenland leek mij wel wat.

Dat vonden broer en zus ook, dus gingen wij voor het eerst in ons leven met zijn drietjes er op uit.Naar het mystieke Marrakesh, gelegen in het westen van Marokko en één van de koningssteden. We verbleven in Riad Amina, voor het duizend-en- één- nacht gevoel.


De Medina (oude stad) van Marrakesh is een stad vol geuren en kleuren. De enorme souk bestaat uit een doolhof van smalle straatjes. Geurende bergen van gedroogde kruiden, sjaals, kleding, een oneindige keus aan slippers, lampen, houtsnijwerk, handgemaakte sieraden, hammam zeep en kleurrijk aardewerk tot zover het oog reikt.

Afdingen is verplicht en verdwalen hoort erbij. En dat deden we uiteraard ook. Afdingen konden we niet zo goed, maar verdwalen een stuk beter. Zelfs Google Maps bood niet echt uitkomst.


Aan aandacht geen gebrek, uiteraard werden wij de hele dag gevraagd of we iets wilden kopen. Maar een hoop aandacht ging ook naar Willem. Hij werd gezien als een bijzondere verschijning, een grote man met een mooie grijze snor in het gezelschap van 2 grote blonde vrouwen. Hij werd voortdurend aangesproken, met een zekere vorm van respect: “Bonjour, monsieur moustache!”.

Die grijze snor wordt gezien als een symbool van wijsheid en mannelijkheid en maturiteit. Die Willem….


Vanuit deze kleurrijke chaos is het ook fijn om een dagje het Atlasgebergte in te trekken. We hebben een dagtocht geboekt door de Asni, Ourika en Oukaimeden Valleien. Een mooie route met prachtige uitzichten en afgelegen kleine Berberdorpjes. Het ritje op de kameel hebben we overgeslagen, in plaats daarvan een tocht gemaakt op een quad door het ruige landschap net buiten de stad. En omdat wij vinden dat je overal een keer gefietst moet hebben, nog een middag een fiets gehuurd voor een rondje door de stad. Kijk hier voor meer foto's.Veel gelopen, veel gezien, veel gedaan, heerlijk gegeten en in goed gezelschap. Wat wil een mens nog meer. Het was meer dan de moeite waard!


bottom of page