top of page
  • Foto van schrijverMarja Poot

Back on a motorbike! Uganda

Na twee maanden bij Kate en Jeremiah geweest te zijn in rural Uganda was het wel even een overgang om in het mooie ICU guesthouse van Thijs en Anne in Kampala te verblijven met al het bijbehorend comfort als stromend water, een douche en een toilet. Met in het vooruitzicht een 9 daagse motorsafari door het westen van Uganda samen met de ‘De 5 jongens van Stavast’ van de afdeling defensie onder leiding van Pim de Pooter van UG-Motobike. Ruim 20 jaar jonger en allemaal superfit, maar ik heb me er als een ware G.I. Jane doorheen gewerkt en na afloop een uniek UG-Motorbike Survivor shirt ontvangen. Bedankt mannen!We rijden op een KIBO 250 met alle spullen achterop de motor en we slapen een aantal nachten in een tentje op een toch wel erg dun matje. Toch weer back to basic. Maar dat afzien in een tentje was het zeker waard.


Uganda is echt héél, héél erg mooi. Elke dag dat je verder rijdt wisselt het landschap. Droge stoffige zandwegen, lange rode wegen die zich glooiend een weg door de heuvels banen en voor prachtig vergezichten zorgen. Rijdend op je motor door de nationale parken van Lake Mboro, Queen Elizabeth en het Bwindi Impenetrable Forest. Vlak langs olifanten, zebra’s en heel veel pumba's die verrassend hard kunnen rennen op hun korte kromme pootjes.Kamperen op prachtige plekken zoals aan Lake Nabugabo, het Leopard Rest Camp bij Lake Mboro, op een eiland in Lake Bunyonyi of aan een kratermeertje omringd door talloze Vervet aapjes.

Maar de mooiste plek was toch wel het bushcamp boven op een heuvel midden in National Park Mboro. Met kampvuur en eten van het leger, kokend water in een zak en binnen 10 minuten Spaghetti Bolognaise. En ’s nachts een ranger met wapen die de wacht houdt. Ik werd midden in de nacht wakker en was er van overtuigd dat mijn tent geheel omringd was door beesten….. heb ik de ranger toch maar geroepen, het was slechts de wind en het hoge gras dat tegen mijn tent aan schuurde. Toch even spannend momentje, zo midden in de nacht. Goed voor de adventure-beleving.Alles bij elkaar was het een geweldige trip. Wat een super ervaring. Zo blij dat ik dit gedaan heb.

Als je van dit soort motorvakanties houdt moet je dit echt een keer gaan doen. Hou je niet zo van basic? Er is ook een deluxe versie! Kijk even op www.ug-motobike.com

Ondertussen in Uganda….


Aangezien het nog niet lukt om van het schoolgeld alle kosten te betalen heb ik van een deel van de ontvangen donaties gebruikt om de salarissen van de onderwijzers voor het komende jaar te betalen. Het resterende deel heb ik gebruikt om schoolboeken aan te schaffen.


The Golden Hill Academy heeft een maand vakantie van 15 augustus tot 15 september. De examens zijn achter de rug. Dus even een kleine adempauze voor Kate en Jeremiah. Dat wil niet zeggen dat ze stilzitten. Jeremiah heeft de beveiliging voor de zonnepanelen geregeld, het is niet ondenkbaar dat iemand de verleiding niet kan weerstaan om ze stiekem van het dak te halen. Deze solar installatie is in deze omgeving uniek, niemand heeft dat nog. Better safe then sorry.Kate heeft ondertussen met Olivia, de dame die ook de dag bij de Karomojong heeft georganiseerd, een 1-daagse training gepland in september om de meisjes en vrouwen van Upper Mutoto wasbaar maandverband te leren maken. De organisatie van Olivia betaald alles, behalve de materiaalkosten. Mocht iemand nog een kleine bijdrage willen leveren, heel graag natuurlijk.

(M.Poot NL73RABO0365661678).


Ondertussen ben ik in Nkhata Bay in Malawi beland. Ik verblijf bij Christa Roby die daar Health in Motion heeft opgezet.


Grootste doel van haar werk is het geven van voorlichting en trainingen om lage rugpijn te voorkomen, veroorzaakt door houdingen in dagelijks leven. Iedereen staat hier gebukt met gestrekte knieën. Daarover meer in mijn volgende blog.

Kommentare


bottom of page