top of page
  • Foto van schrijverMarja Poot

Aan de slag bij Home4all in Nieuw ZeelandHet is begin september en tijd voor mijn eerste Workaway werkdag bij Home4all de zorgboerderij van Jan en Marian. Home4all biedt dagbesteding voor mensen met dementie.


Home4all is gebaseerd op het Green Farm Model waar de focus ligt op buiten zijn, samen zijn met anderen en worden betrokken bij de gewone dagelijkse dingen van het leven in en om de boerderij.

En zo wordt er ook gewerkt wordt, de mensen worden overal bij betrokken. Er is een bloementuin, een groentetuin en een grote werkplaats. Ook zijn er zes kippen waarvoor gezorgd moet worden en binnenkort komen er ook nog konijnen en geitjes. En dan is er nog Bella, een hele lieve hond, een Huntaway, die nooit genoeg krijgt van spelen.


Het is mooi om te zien hoe de mensen hiervan genieten. En Jan en Marian zijn prachtige mensen, samen met een aantal vrijwilligers, stellen zij hun huis en hart open om iedereen een Happy Day te bezorgen.


Op maandag begin ik in de werkplaats met mijn eerste klus, het op maat uitsnijden van een aantal foto’s van Home4all. Gewapend met een stanleymes, een haakse hoek, een lange meetlat en een tweetal klemmen ga ik aan het werk. Muziekje op en Bella naast me, altijd in de hoopvolle verwachting dat ik in ben voor het zo vaak mogelijk weggooien van de bal.


Ook maak ik een aantal verkeersborden die nodig zijn voor de oprit. Eerst tekenen en daarna verven in de juiste kleuren en goed nadenken welke richting de pijlen moeten wijzen. En nog zitten ze verkeerd om....


Op woensdag, donderdag en vrijdag komen de mensen om de dag hier door te brengen. We starten de dag met koffie en scones en daarna gaat iedereen aan het werk in de werkplaats, de tuin of in de keuken voor het maken van een heerlijke warme lunch. En voor wie wil een stuk fietsen op de duo e-bike.Jan wil heel graag leuke videos van de mensen om Home4all te promoten dus ik bied aan om Imovie filmpjes te maken. Ik heb twee video’s gemaakt, één over de workshop en één van het buitenleven. Jan heeft de muziek al uitgekozen!


Home4all workshopHome4all outdoors
VANLIFE

Er is ook tijd genoeg om in de weekenden een aantal dagen met de camper weg te gaan. Het is voorjaar hier en af en toe nog flink koud, vooral in de avond en nacht. Het regent regelmatig of het waait hard tot stormachtig, soms zo hard dat ik zwabber over de weg. Die high top is een aardige windvanger. Maar er zijn ook mooie dagen waarop de zon schijnt en de wind is gaan liggen.Het is nog heel stil overal. Sommige stukken rij ik helemaal alleen op de weg en kom ik bijna niemand tegen. Ook tijdens wandelingen loop ik vaak alleen. Dat is een bijzondere ervaring, ik moest er eerst even aan wennen om ergens helemaal alleen te zijn, maar begin het meer een meer te waarderen. Ik moet er nu ook van genieten, want daar gaat verandering in komen. Vanaf november gaat het steeds drukker worden met topdrukte tijdens de zomervakantie in december en januari.EGMONT NATIONAL PARK - SNEEUW OP MOUNT TARANAKI
Naar de voet van Mount Taranaki in Egmont national Park gereden, voor een hike naar Wilkies Pools en Dawson Falls. Mount Taranaki, ook wel Mount Egmont, genoemd is een 2518 meter hoge slapende vulkaan op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland en is waarschijnlijk meer dan 70.000 jaar geleden gevormd. De berg is heilig voor de Maori's. De laatste uitbarsting was in 1775.


Ik rij 6 km door een soort van sprookjes bos, het is een heel smal weggetje dat omhoog slingert in een heel dicht begroeid bos, waar de bomen met een soort mos bedekt zijn, waardoor alles er heel zacht en mooi uitziet. De bomen groeien over de weg heen zodat je door een soort tunnel van bomen rijdt.


Ik ga naar Wilkies Pools lopen een snelstromende beek waar je in de zomer het water in kan, maar nu ligt er nog sneeuw en het water is ijskoud. Het smalle pad kronkelt door het bos naar boven, de zon schittert door de bladeren heen. Hoe hoger ik kom hoe meer sneeuw er op het pad ligt. Af en toe is er een grotere opening waar je zicht hebt op Mount Taranaki. De top is verborgen door langsrazende wolken. Het waait hard boven, maar hier in het bos heb je er bijna geen erg in.


REGEN EN WIND IN OPUNAKE


De wind is nog steeds stormachtig. Over een lange rechte glooiende weg door eindeloos uitgestrekte groene weilanden met schapen en koeien en hier en daar een huis, rij ik zwabberend richting de oceaan. Het is een prachtige plek voor een overnachting, maar niet nu, de wind is te hard. Ik rij naar een andere freedom plek net aan de rand van Opunake, die wat meer beschut is.

ZON EN ZEEHONDEN IN CASTLEPOINTCastlepoint Lighthouse, gelegen nabij het dorp Castlepoint is de hoogste vuurtoren van het Noordereiland die 52 meter boven de zeespiegel staat en is een van de slechts twee overgebleven in Nieuw-Zeeland met een roterende straal. De vuurtoren staat boven op een klif met een enorm uitzicht over de oceaan. De zon komt ook te voorschijn. En nog meer geluk, er komen twee orka’s voorbij zwemmen! En beneden op de rots ligt een zeehond te zonnebaden. Een later op het strand kom ik nog meer luierende zeehonden tegen.


Later op de middag loop ik de Deliverance Cove Track, een rondwandeling die begint hoog boven een pad door de de duinen en eindigt op het strand. Je komt op een punt dat je zowel links als rechts een enorm uitzicht hebt over de kustlijn. Prachtig.Een eigen camper hebben is echt heel fijn, ik heb altijd mijn eigen onderkomen bij me en ik kan overal heen rijden en heb altijd mijn bed bij me. Er zijn in het hele land freedom kampeerplaatsen beschikbaar, te vinden met behulp van de app Campermate. Je kan op die plekken gratis overnachten.

Het varieert van prachtige plekken direct aan de oceaan of mooi in het groen tot aan een plek op een gewone parkeerplaats aan de rand van een stad. Af en toe sta ik een nachtje op een camping voor met name een warme douche.Ik blijf nog een paar weken in Raumati Beach bij Jan en Marian. Ik heb een ticket gekocht voor 6 november, dan vaar ik met de camper op de ferry naar het South Island.


Lees verder in mijn volgende blog: Wegwee on wheels


Comentários


bottom of page